Hopp til hovedinnhold

Snøskredvarsel for region Nordenskiöld Land torsdag 14.12.2023

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Unngå leområde der det samler seg fersk fokksnø. Det finnes vedvarende svake lag i snødekket.

Skredfarevurdering

Torsdag ser det ut til å bli roligere vind en periode og ikke så mye nedbør. Det blir relativt mildt, med temperatur nær null grader i Longyearbyen f.eks.

Der det ligger fersk fokksnø vil den stabiliseres ganske raskt. Men enkelte steder kan det være lett å løse ut mindre skred i både den ferske og den litt eldre fokksnøen

Det ligger flere svake lag av kantkorn nede i snødekket. Hvis man får utløst snøskred på disse lagene, kan skred bli store (str 3).

Skredproblemer

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Kantkornet snø under skarelag

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Onsdag 13. desember 2023

Det ligger 10-20 cm ganske ny og ganske løs snø på snøoverflaten i skjermede områder der vinden ikke har tatt så mye. Ellers har variasjon i vindretning de siste dagene ført til at det har bygd seg opp fokksnøflak i de fleste himmelretninger. De ferskeste er dannet i hellinger mot vest til nord. Fokksnøen har mange steder lagt seg oppå et skarelag etter mildvær i forrige uke. På rygger og forhøyninger er det som vanlig ganske avblåst.

Det generelt mest snø øst i regionen og i høyden.

Det ligger flere lag av kantkornet snø nedover i snødekket. Det går lett til brudd på disse lagene men bruddene er noe ujevne. Det ligger godt utviklede kantkorn i bunn av snødekket.


Onsdag ligger temperaturen på litt over null grader ved havnivå.

Fjellvær

Onsdag 13. desember 2023

8 mm i døgnet, opp mot 20 mm i mest utsatt område. Nedbør som snø. Frisk bris fra sør. -10 °C til -4 °C på 700 moh. Skyet. Perioder med sørlig liten kuling i utsatte områder. Mest nedbør vest i regionen.

Torsdag 14. desember 2023

2-6 mm nedbør i døgnet. Nedbør som regn opp til 100 moh om ettermiddagen. Frisk bris fra sørvest, endring til frisk bris fra sørøst om kvelden. 6 °C til -2 °C på 700 moh. Skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS